++Do LIKE @ SHARE ARTICLE++

Monday, November 23, 2020

Aku Bidadari Syurgamu - Kenali Siapa Aishah dikaca mata AJL

Aku follow AJL start dari Tahun 1994. Masa tu M Nasir Menang menerusi tanya sama itu Hud Hud. Sejak tahun 1994 sekali pun aku xpernah miss tgok AJL.. aku even follow carta muzik muzik. Pernah vote vote dari borang di surat khabar. Dulu carta muzik muzik tiap minggu keluar di surat khabar uols. Budak BBNU ramai xtahu. Mgkin sebahagian mereka belum lahir lagi. Kemudian, baru beralih ke internet voting.

Ok ini merupakan AJL 95 yang mana Aishah tapau semua kategori yang boleh dia dpt. Juara lagu tahun 95, setahun sebelum Dato Seri Siti Nurhaliza menang (walaupun janji manismu lebih di highlight). 


Kepada BBNU, ini adalah standard Aishah. Nyanyian yang cukup sempurna. Banyak lagi lagu beliau sangat hebat terutamanya Selanjur Bercinta.

Tahun 96, Aishah ada masalah dengan recording company dia dihalang untuk menyanyikan lagu Merenung Bulan nyanyian yang layak ke semi final AJL. Lagu tersebut dinyanyikan semula oleh Kumpulan Kool dan gagal mara ke Final. Kalau tak zaman tu Tokti menerusi jerat percintaan pun mungkin menghadapi cabaran besar kalau Aishah sendiri yang menyanyikan merenung bulan. Lagu tu power giler Vokal Aishah.

Ini cerita 25 tahun lepas uols.  Kalau kita kira dari Janji Manismu 1990; Aishah dah 30 tahun memegang title juara lagu.

Tahun ni, Aishah diberi penghormatan nyanyi lagu Aku bidadari Syurgamu - Dato Seri Siti Nurhaliza atas permintaan penyanyi asal lagu itu sendiri. Memang dengan kekangan masa, latihan xmencukup dan usia menyebabkan persembahan kurang mencapai kehendak peminat. Tapi korang janganla kejam sangat cakap mcm mcm. Aishah pernah berada di kelas sangat tinggi dan beliau masih lagi mampu menyanyi dengan baik pada usia sekarang walaupun dengan sedikit perubahan atas faktor usia. Maafkan beliau. Overall masih ok lagi bila dengar semula.

Jika lagu tersebut layak ke AJL, semoga susunan muzik perlu diubah bersesuaian dengan ciri Vokal lantang Aishah.




Saturday, November 21, 2020

Lagu Cover: Aku Bidadari Syurgamu (Dato Seri Siti Nurhaliza) oleh Osh

Lepas je Semi Final AJL 35 sebentar tadi, saya terus rekod lagu ni. Sebab lagu Aku Bidadari Syurgamu ni memang salah satu lagu paling trending tahun ni. Lama tak main rekod - rekod suara agak lemau juga. Ni rekod sekali percubaan je sebab saya jenis malas edit atau kopipes bahagian yang pitching ha ha. Layan. Mana tak sedap tu maafkan ye. 



Saturday, October 10, 2020

Latihan berterusan membantu meningkatkan kemahiran nyanyian


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera.

Hari ini saya ingin bercakap tentang topik nyanyian. Saya adalah seorang individu yang suka menyanyi sejak saya kecil lagi. Namun begitu, saya tidak pernah memikirkan bahawa pada suatu hari nanti saya akan menyanyi di atas pentas mempunyai penonton yang ramai.

Pada waktu dahulu kala, saya bukanlah seorang yang pandai menyanyi walaupun saya suka menyanyi. Walaupun saya ada menyertai kelab nasyid dan dikir barat dan mengikuti pertandingan di peringkat daerah, saya hanya sekadar menjadi peserta yang berada di belakang. Kerana saya tidak pandai menyanyi dan tidak ada keyakinan diri untuk menyanyi.

Kemudian, apabila saya berada di universiti, saya telah berkenalan dengan ramai kawan yang suka menyanyi dan pandai menyanyi. Mereka telah mengajar saya untuk pergi ke pusat-pusat karaoke untuk menyanyi. Disebabkan mereka, saya sudah pandai menyanyi di pusat karaoke di mana aktiviti ini tidak pernah saya lakukan sebelum ini. Melalui aktiviti karaoke, kami sering menyanyi walaupun kami mempunyai masalah pitching, tempo, lontaran dan lain-lain lagi. 

Melalui aktiviti karaoke, saya menyedari bahawa kemampuan dan teknik nyanyian saya meningkat dari masa ke semasa. Selain itu, saya sering mendengar nyanyian penyanyi-penyanyi popular seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza, Misha omar, Siti Sarah, Ziana Zain, Anuar Zain, Ning Baizura, Fauziah Latiff, Peterpan, Hazami, dan lain-lain lagi dengan teliti. Saya cuba untuk menganalisa teknik-teknik nyanyian setiap artis tersebut. Setelah itu, saya berasakan bahawa nyanyian saya semakin baik.

Sehingga kini, menyanyi sudah menjadi hobi dan rutin yang sering saya lakukan jika saya ada masa lapang. Saya sering ke tempat-tempat yang ada menawarkan karaoke terbuka di atas pentas yang mana kita boleh menyanyi dan ada penonton yang akan menonton nyanyian kita. Di sini, saya berasa bahawa ia membantu untuk saya meningkatkan keyakinan diri apabila menyanyi dan juga apabila berada di khalayak ramai. Justeru, jika anda ingin meningkatkan kemahiran menyanyi anda perlu sentiasa membuat latihan dan juga mencari ilmu nyanyian. Lama-kelamaan anda akan mendapati bahawa nyanyian anda akan meningkat.

Thursday, August 20, 2020

Makhluk Gemok Berekor Pendek Misteri di atas Pokok Mulberi


Ni pokok Mulberi yang aku tanam. Korang nampak tak susuk makhluk gemok berekor pendek didalam gambar? Ia merupakan seekor burung yang kecil tapi comel. Berbadan gemok dan ekornya kecil. Aku perasan dia telah tidur di situ beberapa hari.

Walaupun kerap terkejut dan melarikan diri setelah disergah tengah-tengah malam oleh aku dan rakan yang pergi di kawasan berhampiran, ia tetap sahaja datang kembali ke tempat yang sama. 

Namun, beberapa hari ini, kelibat burong gemok ini sudah tidak kelihatan. Kadang kala ia datang on dan off. Mungkin juga dia ada port tido yang lebih best di tempat lain. 

Apa-apa pun aku suka jika ada burung yang tidur di pokok yang aku tanam. Tidurlah dan buatlah sarang aku tidak akan mengganggumu.

Semoga burong gemok datang kembali ditempat tidurnya di pokok Mulberi.

Wednesday, July 15, 2020

Menjengah Bumi 7 ribu tahun sekali, dan ia tiba di Bumi 2020!

Saya peminat ilmu astronomi.. kajian bintang dan planet! Tak sangka tahun ini sekali lagi dapat bertemu dengan fenomena unik. Perkara yang saya maksudkan ialah Komet! Saya pernah melihat jujuran tahi bintang atau komet beberapa kali seumur hidup saya. Ia dilihat secara kebetulan. Rezeki orang kata. Sebab ia muncul hanya seketika.

Paling saya tidak lupa ialah tahi bintang yang melintas rumah saya pada kedudukan rendah dan ekornya boleh dilihat dari utara ke selatan. besar dan panjang betul! Saya rasa saya dah tak berpeluang menikmati fenomena yang menakjubkan seperti itu lagi.

Untuk tahun ini, kita ada tetamu serupa yag hanya muncul di bumi setiap 7 ribu tahun sekali dan ia muncul pada tahun ini iaitu tahun 2020! Berikut sedikit maklumat tentang Komet NEOWISE yang akan melawati bumi sedikit masa lagi.

NEOWISE tetamu jauh menjengah Bumi 7 ribu tahun sekali. 
Komet baru ditemui pada awal tahun ini yang kini dapat dilihat dengan mata kasar, sekarang trending bagi peminat bintang & angkasa. Dikenali sebagai Comet C/2020 F3 (NEOWISE), ia mempunyai ekor yang panjang dgn orbit perjalanan yg jauh, dikatakan peluang utk melihatnya kembali hanya 6,800 thn lagi. 
Neowise kini sedang menuju ke titik terdekatnya dengan Bumi, pada 24 Julai 2020 ini. #Neowise sudah dapat dilihat dengan mata kasar di kawasan gelap jauh dari pencemaran cahaya. 
Kita di Malaysia, boleh melihatnya ke arah Barat laut diufuk ketinggian 19%, 30 minit selepas matahari terbenam.


Sunday, May 31, 2020

Misteri Makmal Einstein UTM

Makmal Einstein ni menjadi bualan ramai disebabkan rumor kisah seram yang banyak dialami oleh warga UTM terutamanya pelajar dan Guard. Saya dahulu sering bersiar-siar di sekitar makmal ini dan tidak mengetahui apa cerita yang seram mengenainya. Boleh lihat saya ambil video di sekitar makmal tersebut.


Tuesday, May 26, 2020

Dalam Taman Syahdu - Dato Seri Siti Nurhaliza (Cover by Osh)

Zaman main smule dulu ada juga buat beberapa cover song. Now dah xmain smule sebab kena bayar bulanan. Malas nk subscribe. Kalau guna akaun free tu terpaksa duet dengan partner mana-mana. Malas lah. Ok ni salah satu cover saya nyanyi 3 tahun lepas, lagu yang membawa nostalgia zaman sekolah. layanzz..

p/s: Sapa ada akaun youtube jemput subscribe youtube channel sy OK!~