++JEMPUT UNTUK KLIK LIKE @ SHARE ARTIKEL++

Thursday, August 20, 2020

Makhluk Gemok Berekor Pendek Misteri di atas Pokok Mulberi


Ni pokok Mulberi yang aku tanam. Korang nampak tak susuk makhluk gemok berekor pendek didalam gambar? Ia merupakan seekor burung yang kecil tapi comel. Berbadan gemok dan ekornya kecil. Aku perasan dia telah tidur di situ beberapa hari.

Walaupun kerap terkejut dan melarikan diri setelah disergah tengah-tengah malam oleh aku dan rakan yang pergi di kawasan berhampiran, ia tetap sahaja datang kembali ke tempat yang sama. 

Namun, beberapa hari ini, kelibat burong gemok ini sudah tidak kelihatan. Kadang kala ia datang on dan off. Mungkin juga dia ada port tido yang lebih best di tempat lain. 

Apa-apa pun aku suka jika ada burung yang tidur di pokok yang aku tanam. Tidurlah dan buatlah sarang aku tidak akan mengganggumu.

Semoga burong gemok datang kembali ditempat tidurnya di pokok Mulberi.

Wednesday, July 15, 2020

Menjengah Bumi 7 ribu tahun sekali, dan ia tiba di Bumi 2020!

Saya peminat ilmu astronomi.. kajian bintang dan planet! Tak sangka tahun ini sekali lagi dapat bertemu dengan fenomena unik. Perkara yang saya maksudkan ialah Komet! Saya pernah melihat jujuran tahi bintang atau komet beberapa kali seumur hidup saya. Ia dilihat secara kebetulan. Rezeki orang kata. Sebab ia muncul hanya seketika.

Paling saya tidak lupa ialah tahi bintang yang melintas rumah saya pada kedudukan rendah dan ekornya boleh dilihat dari utara ke selatan. besar dan panjang betul! Saya rasa saya dah tak berpeluang menikmati fenomena yang menakjubkan seperti itu lagi.

Untuk tahun ini, kita ada tetamu serupa yag hanya muncul di bumi setiap 7 ribu tahun sekali dan ia muncul pada tahun ini iaitu tahun 2020! Berikut sedikit maklumat tentang Komet NEOWISE yang akan melawati bumi sedikit masa lagi.

NEOWISE tetamu jauh menjengah Bumi 7 ribu tahun sekali. 
Komet baru ditemui pada awal tahun ini yang kini dapat dilihat dengan mata kasar, sekarang trending bagi peminat bintang & angkasa. Dikenali sebagai Comet C/2020 F3 (NEOWISE), ia mempunyai ekor yang panjang dgn orbit perjalanan yg jauh, dikatakan peluang utk melihatnya kembali hanya 6,800 thn lagi. 
Neowise kini sedang menuju ke titik terdekatnya dengan Bumi, pada 24 Julai 2020 ini. #Neowise sudah dapat dilihat dengan mata kasar di kawasan gelap jauh dari pencemaran cahaya. 
Kita di Malaysia, boleh melihatnya ke arah Barat laut diufuk ketinggian 19%, 30 minit selepas matahari terbenam.


Sunday, May 31, 2020

Misteri Makmal Einstein UTM

Makmal Einstein ni menjadi bualan ramai disebabkan rumor kisah seram yang banyak dialami oleh warga UTM terutamanya pelajar dan Guard. Saya dahulu sering bersiar-siar di sekitar makmal ini dan tidak mengetahui apa cerita yang seram mengenainya. Boleh lihat saya ambil video di sekitar makmal tersebut.


Tuesday, May 26, 2020

Dalam Taman Syahdu - Dato Seri Siti Nurhaliza (Cover by Osh)

Zaman main smule dulu ada juga buat beberapa cover song. Now dah xmain smule sebab kena bayar bulanan. Malas nk subscribe. Kalau guna akaun free tu terpaksa duet dengan partner mana-mana. Malas lah. Ok ni salah satu cover saya nyanyi 3 tahun lepas, lagu yang membawa nostalgia zaman sekolah. layanzz..

p/s: Sapa ada akaun youtube jemput subscribe youtube channel sy OK!~